sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Nichita Stănescu (31.03.1933, Ploiești — 13.12.1983 București) - Suntem ceea ce iubim -


Cu toții suntem definiți de ceea ce ne stârnește afecțiunea, ceea ce ne completează și definitivează; ne atrage ceea ce ni se pare că ar oglindi sufletul, percepțiile, principiile și ambițiile noastre.
În primul rând consider că această afirmație trebuie extinsă și înspre domenii ce nu pot împărtăși sau comunica verbal asemenea sentimente, sau măcar nutri această stare. Iubim și apreciem arta cu ale sale culori și nonculori, literatura cu tot cu sensuri și nonsensuri, natura cu ale ei capricii și a sa armonie și extindem această dragoste tot mai mult înspre abstract. Iubim cunoașterea, frumusețea și însăși viața...
În plus, această afirmație mai poate fi privită dintr-o perspectivă psihologică. Din moment ce toți oamenii cu o stare psihică sănătoasă au o părere mereu pozitivă asupra sinelui, indiferent de natura lor adevărată, se poate spune și reversul „Iubim ceea ce suntem”, dar nu ar fi mereu adevărat.
Deși eu consider că noi suntem ceea ce iubim, este la fel de adevărat că putem iubi și ceea ce nu suntem sau ceea ce nu ne definește în vreun fel; putem iubi o persoană pentru faptul că ne completează. Punțile mele slabe să fie calitățile ei și aceasta să fie una din cauzele dragostei mele pentru ea.
În concluzie, eu cred că experiența umană se bazează pe existența și împletirea a două aspecte profunde: dragostea și credința. Dragostea oarbă pentru viață și toate planurile ei și credința justificată în potențialul uman și nelimitarea sa, credința în stiință și în capacitățiile individuale.

Cântec de iarnă

Esti atât de frumoasă, iarnă!
Câmpul întins pe spate, lângă orizont, 
și copacii opriți, din fuga crivățului…
Îmi tremură nările
și nici o mireasmă, 
și nici o boare, 
doar mirosul îndepărtat, de gheață, 
al sorilor.
Ce limpezi sunt mâinile tale, iarnă!
Și nu trece nimeni
doar sorii albi se rotesc liniștit, idolatru
și gândul crește-n cercuri
sonorizând copacii
câte doi, 
câte patru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

poezii photo 13705172_1231808203518884_1212893254_n_zpsh9xa712a.jpg