joi, 4 aprilie 2013

George Meredith (1828–1908), poet și prozator englez

George Meredith s-a născut acum 185 de ani, adică pe 12 februarie a anului 1828, în Portsmouth.
La maturitate a urmat doi ani de studii în Germania, după care a revenit în Anglia și a intrat în lumea literară cu poezii, fără cine știe ce succes la public.
La 31 de ani dobândește consacrarea cu romanele „Suferințele lui Richard Feverel” (1859) și „Evan Harrington” (1860).


„Suferințele lui Richard Feverel” este o chintesență a artei și gândirii meredithiene. Acest roman s-a bucurat și se bucură în literatura engleză de o generoasă popularitate, iar autorul se impune prin el, criticii și publicului, ca o personalitate complexă și incitantă, dar și incomodă prin curajul și franchețea cu care atacă tabuuri ale epocii. S-a spus despre „Suferințele lui Richard Feverel” că este o carte scrisă numai pentru bărbați, atât de imoral este. Volumul a fost retras din circuitul bibliotecilor publice, dar sensul lui profund  a fost recunoscut de critică. Iată ce nota criticul literar al revistei „The Spectator" în cronica din 9 iulie 1859: „...Sir Austin nu este un caz tipic, și totusi, oricât ar părea de ciudat, concepțiile sale cu privire la relațiile dintre tată și fiu sunt împărtășite de nenumărați părinți de bună-credință care, fără să-și dea seama, comit și ei aceleași greșeli ca și el."


Devine faimos odată cu publicarea romanelor „Aventurile lui Harry Richmond” (1871), „Cariera lui Beauchamp” (1876) și „Egoistul” (1879).
În „Egoistul” sunt criticate relațiile dintre sexe (principalul rău al epocii victoriene, după Meredith) domi­nate de Sentimentalism și Egoism și întruchipate de sir Willoughby Patterne și de Laetitia Dale, prietenă din copilarie devenită soție.


O proză fermecătoare găsim în romanul „Sandra Belloni”. O Anglie a secolului al XIX-lea frecventată de personaje pitorești venite din sudul exotic al Continentului. Între ele intrigi amoroase, situații pline de haz.

George Meredith a rămas în istoria literaturii engleze ca unul dintre principalii scriitori ai perioadei victoriene. Poet și romancier, se distinge prin stilul său plin de patos și umor, bogat în metafore, expozeuri lirice, dialoguri spirituale, briliante, incursiuni în psihologia personajelor. „Ah, Meredith! Cine poate să-l definească? Stilul său este haosul luminat de izbucnirile fulgerelor”, exclamase Oscar Wilde despre acest maestru contemporan lui. Tot el l-a numit pe Meredith „un copil al realismului", realismul victorian echivalând cu o critică, de cele mai multe ori explicită, a societății.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

poezii photo 13705172_1231808203518884_1212893254_n_zpsh9xa712a.jpg