miercuri, 3 aprilie 2013

Gustave Flaubert (12.12.1821 - 08.05.1880)Se împlinesc 133 de ani de la moartea romancierului francez Gustave Flabert, renumit pentru stilul concis, elegant, migălos și convingător din operele sale. A fost într-atât de atras de literatură, de a da curs chemării să scrie, încât la 22 de ani a renunțat la studiile de drept și s-a dedicat carierei scriitoricești.


Așa se face că în anul 1857 a reușit o realistă surprindere a plictisului burghez provincial, a eșuării lui în adulter, care a prins contur în capodopera „Madame Bovary”.
Mai apoi, în 1862, prin exoticul roman „Salammbô”evocă un episod din istoria fascinantă a Cartiginei, iar în 1869 scrie„L'Éducation sentimentale" („Educația sentimentală”),un bildungsroman (proză care prezintă procesul de formare a personalității eroului principal sub influența experienței directe) al alienării individului în context de prefaceri sociale și politice. „La Tentation de Saint Antoine” („Ispita Sfântului Anton”) apare în 1874 și evidențiază teribile, halucinante frământări interioare ale ființei umane. Volumul „Trois contes” („Trei povestiri”) alcătuit din trei nuvele ale căror evenimente se petrec în Antichitate, în Evul Mediu și respectiv în prezent, este scris în 1877. Satira prostiei omenești „Bouvard și Pécuchet” este ultimul său roman, început în 1881 și neterminat, care a apărut postum. 
Ar mai fi de menționat aici corespondența lui Gustave Flabert, adevărată capodoperă a genului epistolar.
Prin scrierile sale, Gustave Flaubert este apreciat ca cel mai important reprezentant al realismului francez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu