miercuri, 3 aprilie 2013

Joseph-Louis Lagrange (25.01.1736 - 10.04.1823)
Lagrange este un ilustru matematician francez de origine italiană care a avut contribuții majore, cu largi perspective, în teoria numerelor, dar și în mecanica astrală și clasică.
La numai 25 de ani, Lagrange era deja recunoscut ca unul dintre cei mai străluciți matematicieni a timpului prin lucrările despre propagarea undelor precum și prin cele referitoare la maximele și minimele curbelor. Acestora urma să li se adauge „Mecanica analitică” („Mécanique analytique”, 1788), lucrare fundamentală care a marcat toată cercetarea ulterioară în domeniu.


Între descoperirile sale epocale amintim aici lagrangianul - un operator diferențial ce caracterizează starea fizică a unui sistem - și punctele Lagrange - acele puncte care rămân relativ stabile în spațiul ocupat de un corp mic aflat în sfera gravitațională a două corpuri mari.

Joseph-Louis Lagrange a murit la Paris, în vârstă de 77 ani, lăsând în urma lui o operă științifică ce a dus la progrese substanțiale în toate ramurile de matematicii și fizicii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu